En kompass mot skönhet

En film av Ingalill Snitt om Lars Sjöberg
 
Vem är Lars Sjöberg?

Han köpte sin första herrgård när han var 25. Nu har han fyra till!
Han äger idag 10 kulturmiljöer, allt från frikyrkotempel till gamla arbetarkaserner och från gästgivargårdar till brukskontor. Hälften av dem har han räddat undan rivning. Hans hus är belägna från Kramfors i norr till Mariestad i söder.
Han är fil lic och var anställd som intendent på Nationalmuseum i 36 år. 2011 fyller han 70 år.

Lars Sjöberg har på 90-talet initierat hantverksutbildningar på universitetsnivå – Träakademien i Kramfors. Han har skrivit dussinet böcker i kulturhistoriska ämnen. De har sålt i stora upplagor. Han fick IKEA att på 90-talet satsa stort på en 1700-tals kollektion - möbler, porslin, glas, tyger. Han lyckades på 90-talet få igång nytillverkning av ett litet timrat 1700-talssäteri ”Sörby-huset”. Han har sett till att tyger med 1700-talsmönster kontinuerligt framställs. Han är expert åt Mölndals kommun vid upprustningen av Gunnebo slott – en av Sveriges finaste kulturmiljöer från sent 1700-tal.

Lars Sjöberg sköter i princip själv allt underhåll av sina kulturhus. Hur hinner han? Hur orkar han? Vad driver honom?

I oktober 2010 utkom samtidigt på förlaget Frances Lincoln i London och på Norstedts ”Classic Swedish Interiors” /”Nio hus och en kyrka” text Lars Sjöberg, foto Ingalill Snitt om Sjöbergs hängivna verksamhet under snart 45 år. Nu kommer också filmen!

Ingalill Snitt
Ingalill Snitt är en internationellt verksam fotograf och bosatt i frankrike i 20 år tills hon för 10 år sedan återvände till Sverige. Som stillbildsfotograf har hon arbetat för flera stora internationella tidningar och tidskrifter. Ingalill Snitt har uppmärksammats för fotot i de två tidigare böcker hon gjort i samarbete med Lars Sjöberg ”Det svenska rummet och ”Svenska Trähus” (2002) För boken Boken ”Svenskt” (2007, i samarbete med Marita Jonsson) prisbelönades Ingalill Snitt för ”För lysande foton och enastående kompositioner som fångar Sveriges själ.” Till boken ”Drömmen om San Michele” skriven av Bengt Jangfeldt, (2000) bidrog Ingalill Snitt med ”sagolika” fotografier. Hon har medverkat i 10 andra bildverk om bl.a. Sicilien, Nordiskt världsarv, Gotland, Sverige, Stockholm, Finland m.fl. Se även www.ingalillsnitt.com Ingalill Snitt har regisserat ett femtiotal reklamfilmer och en kortfilm. ”En kompass mot skönhet” är hennes debut som dokumentärfilmare.
Speltid: 51 minuter Media: DVD
Produktionsår: 2010
Pris: 149 kr (inkl. moms) Köp