Gör något! Du måste göra något!

En film om författarinnan och fredskämpen Edita Morris
 
Edita Morris liv fascinerar och fängslar. Från fattigadlig uppväxt på Östermalm i Stockholm bryter hon sig i tjugoårsåldern loss och drar ut i världen, radikaliseras och umgås i ledande europeiska författar- och konstnärskretsar. Skrivandets hantverk tar hon till sig genom maken Ira men också Bert Brecht. Konstnären Nils Dardel, med vilken hon har en lång nära relation, lär henne arbetets mirakel – man kan inte bara sitta och vänta på inspirationens rus.

Andra världskriget och särskilt atombomben över Hiroshima gör henne till en engagerad fredskämpe. Sonen Ivan (som studerat japanska på Harvard) hade kommit som tolk till den den utplånade staden bara några dagar efter katastrofen. Han var bara 20 år och berättar för Edita om det fruktansvärda han sett. För henne blir hans vittnesbörd inledningen till en livslång kamp för freden och mot atomvapnen - främst manifesterad i boken ”Hiroshimas blommor”, först utgiven 1959. Den kom att sälja i 3,5 miljoner exemplar på sammanlagt 37 språk!

Min film är en krönika kring Edita Morris växlingsrika och motsägelsefulla liv byggd på privata fotografier och minnesbilder av vänner som förläggaren Gertrud Gidlund och regissören Suzanne Osten samt släktingen, professor Christopher Toll. I samtal mellan dem formades en vision om vad som ska hända med Editas förmögenhet efter hennes död. Så kom Edita och Ira Morris Hiroshima Foundation for Peace and Culture till, som vartannat år delar ut ett stort pris (100.000 USD) till någon som genom konst och kultur verkat för fred och försoning i världen.

Inu Enescu står för foto, redigering och postproduktion.
Speltid: 28 minuter Media: DVD
Språk: Engelska, svenska Produktionsår: 2010
Pris: 149 kr (inkl. moms) Köp