Ekelöfs blick

En nordisk diktarresa“Ytterst sevärd. Poetisk bildfantasi om den store diktaren” - Svenska Dagbladet
“Stundtals bländande vackert foto” - Dagens Nyheter


 
I utgåvan ingår 2 DVD:er och ett texthäfte kring Ekelöfs liv och diktning

Förmånspris vid beställning direkt från denna hemsida 249:- inkl moms. Porto tillkommer. Ordinarie pris 299:- Huvudspråk på utgåvan är svenska. Textning på danska och engelska som tillval.

Bra present till svenska och utländska lyrikvänner!

För institutionsbruk (skolor, bibliotek etc.) kontakta Yvonne Leff på FilmCentrum, tel 08-545 275 01 eller på e-postadressen yvonne.leff@filmcentrum.se. Priset för institutioner är 750:- exkl moms.DVD 1: ”EKELÖFS BLICK – EN NORDISK DIKTARRESA.” 2007, 51 MIN)
En film av Claus Bohm i samarbete med Neal Ashley Conrad producerad av danska Magic Hour Films/Lise Lense-Møller och svenska Athenafilm/Göran Gunér.
Den 15 september 2007 uppmärksammades hundraårsminnet av Gunnar Ekelöfs födelse stort i medierna. I denna dansk-svenska samproduktion betonas Ekelöfs roll som inspiratör i dagens skapande och vi möter författarna och konstnärerna Daniel Boyacioglou, Mustafa Can, Horace Engdahl, Tua Forsström, Katarina Frostenson, Eina Már Gudmundsson, Jan Håfström, Ib Michael, Anders Mortensen, Knud Odde, Anders Olsson, Pia Tafdrup och Jan Erik Vold.

Gunnar Ekelöf (1907-1968) - framstår idag som en oundgänglig konstnär och intellektuell, en kulturell och andlig referenspunkt för samtida författare, forskare och tänkare av skilda slag.

Filmen Ekelöfs blick försöker att ge åskådaren en existentiell och konstnärlig upplevelse, och är därför inte en biografisk film eller ett konstnärsporträtt i traditionell bemärkelse, utan en upplevelseresa som för djupt in i Ekelöfs värld.
Filmen och de dikter vi valt ut konfronterar samtidigt Eklöfs världsbild med betydelsefulla nordiska författares, konstnärers och forskares personliga synpunkter på teman som är centrala för dem och för förståelsen av Ekelöf.

Claus Bohm om sin film:
Det började med mötet med en diktare som vänder upp och ner på ens värld.
Därefter en dröm, en känsla, en idé till en film. Den som vill förstå en diktare måste träda in i
diktarens värld: Jag tror inte på påverkningar, men på identifikationer, säger Gunnar Ekelöf.
Detta är den bästa nyckeln till hans diktning och en nyckel till arbetet med filmen.
Genom att låta den subjektiva kameran ha huvudrollen och arbeta med mediet som en existentiell bildberättelse, vill filmen undersöka den poetiska blicken hos Ekelöf. Den röda tråden är resan, ett sökande som konfronterar oss med de ekelöfska motiven: döden, ensamheten, drömmen, kärleken, euforin, kosmos, jungfrun, mystiken och komplexiteten i tillvaron.

Vi har följt Ekelöf till Erikslund, Hölö och Sigtuna och filmat det svenska landskapet sensommar och höst, den årstid som Ekelöf föredrog. Vi hard också färdats till de nordiska grannlän-derna, där vi mött författare och konstnärer, som på skilda sätt representerar ”den ekelöfska blicken” – själfulla, inlevelsefulla, upproriska, roliga, skarpa, poetiska, punkiga.
I Turkiet uppsökte vi platser som betydde mycket i Ekelöfs diktning: Istanbul – den orientaliska mystiken, sufismen och dervischernas dans, Izmir, Efesos och Sardes med de fjärran bergen och den gåtfulla floden, där hans aska är spridd. Vi har fått en plats för vår längtan, skrev Ekelöf om Sardes.
Att resa med Ekelöf är att resa med en demon och en ängel. Han har fått oss att se med en annan blick. Begäret sitter i ögonen, var sitter själen? I öronen månne? Det finns ett kontrollerat drama i hans stämma och språk. Några av Gunnar Ekelöfs dikter är trollformler där stämman blir magisk, äventyrlig, själfull.

I denna film har det varit viktigt att skildra den mångfacetterade poetiska blick på världen och människan som är så karaktäristisk för denne diktares förhållningssätt. Jag har försökt skapa en film som lever i sin egen form. Men som samtidigt är solidarisk med de nycklar till tillvarons gåta som Ekelöf ger oss.


DVD 2. ” BLICKAR PÅ EKELÖF”
med över två timmar och 20 min extra intervjumaterial. Förutom de medverkande i filmen som nämns ovan möter vi här även Lenny Clarhäll, Reidar Ekner, Marika Lagercrantz, Petra Lyon, Peter Mosskin och Elisabeth Rynell.

TEXTHÄFTET INNEHÅLLER
1. En inledning av Claus Bohm: ”Ekelöfs blick och Resor i Eke-löfs värld”
2. Neal Ashley Conrad: ”Gunnar Ekelöf – ett biografiskt por-trätt”
3. Neal Ashley Conrad: Essän ”Paradoxen, Jungfrun och Intet”
4. En presentation av de nitton medverkande författarna, konstnärerna och forskarna.
5. De arton dikter av Gunnar Ekelöf som citeras/framförs i ”Ekelöfs blick”
6. Credits för filmen

Distribueras av: Athenafilm i samarbete med Folkets Bio www.folketsbio.se

EKELÖFS BLICK/”BLICKAR PÅ EKELÖF:
Regi och foto: Claus Bohm
Litterär rådgivare/intervjuare/regiassistent: Neal Ashley Conrad
Klippning film: Åsa Mossberg
Kompletterande foto samt klippning samtal: Bengt Danneborn
Kompositör: Ida Bach Jensen
Ljudefterarbete och mixning: Niels Arild/Arild Lyd
Producenter: Lise Lense-Møller och Göran Gunér
Porträttfoto Gunnar Ekelöf: Stig T. Karlsson
Producerad av: Magic Hour Films i samarbete med Athenafilm och i samproduktion med SVT/Kultur, Vera Bonnier och Film i Skåne, Joakim Strand
Finansierad av:
Det Danske Filminstitut / Dola Bonfils, Svenska Filminstitutet / Tove Torbiörnsson, Sveriges Television/Vera Bonnieer, Nordiska TV-samarbetsfonden, Nordisk Kulturfond, Film i Skåne/Joakim Strand, Svenska Akademien, Nordisk Film & TV-Fond samt Riksbankens Jubileumsfond.
"Ekelöfs blick" är en eftertänksamt poetisk film, med stundtals bländande vackert foto; den fokuserar mer på Ekelöfs verk och diktning än på hans person. Vi får avnjuta ett stort antal av Ekelöfs dikter, upplästa dels av honom själv, dels av skådespelaren Johan Rabaeus - Dagens NyheterSpeltid: 191 minuter Media: DVD
Språk: Svenska, text på danska och engelska Produktionsår: 2007
Pris: 149 kr (inkl. moms) Köp