92,8 MHz

Drömmar i söder av Jan Troell

En film om människor kring en radiostation på Söderslätt
 
Trelleborg är Sveriges sydligaste stad. Där finns t.o.m. palmer. I varje fall på sommaren. På vintern forslas de till varmare nejder, växthus med sydländsk atmosfär. Det händer att de på vägen möter en och annan förrymd struts. På Söderslätt och i Radio SMF, 92,8 MHz talas ett språk som inte alltid är så lätt att förstå för svenskar med nordligare härkomst.

Varje dag sänds åtskilliga timmar önskeprogram ut över staden och slätten. Det är musik med djup förankring i den lokala folksjälen. Det hälsas från morgon till kväll – man har mycket att meddela släkt, vänner och bekanta, mycket att fira. Hos Radio SMF finns värme och gemenskap, en gemenskap inte bara i etern utan också vid verkliga möten och fester.
Jan Troells film förmedlar drömmar, skildrar längtan efter möten och kontakt, sjunger av melodier man minns.

Vi följer söderslättsborna och deras radio under den obarmhärtigaste av årstider, när palmerna smitit undan till behagligare temperaturer, strutsen snart fångats in och snålblåsten viner kring knutarna. Men Troell bjuder ändå bildpoesi över ett landskap ständigt förändrat genom ljusets skiftningar och vädrets nycker.
Inte oväntat står Jan Troells ”92,8 Mhz” i en klass för sig, här speglar det lilla livet alldeles otvunget ett större. --- Fram växer bilden av en teknologi i människornas och gemenskapens tjänst, och av ett samhälle som bevarat sin själ. Och av en livsstil på utdöende: ett stilla brus i etern, en enklav i cyberrymden. --- Troell är den svenska dokumentärens stora iakttagare, var briljanta foto och associativa klippning formligen karvar fram mening och sammanhang ur den synliga verkligheten. DAGENS NYHETER
Speltid: 29 minuter Media: DVD
Språk: Svenska, engelska Produktionsår: 2000
Pris: 149 kr (inkl. moms) Köp