Prata inte! Handla!

En krönika kring industrimannen J. Sigfrid Edström sammanställd av Göran Gunér
 
440 boxar med dokument, 123 fotoalbum, 92 dagböcker, 15 timmar film från 1917 och framåt – det var ett oerhört rikt material om en enda människas omfattande verksamhet 1895–1964, som plötsligt kom i dagen djupt nere i berget i Riksarkivet. Vad kunde inte detta berätta om svensk historia under större delen av förra seklet? Sigfrid Edström hade ju befunnit sig i så många centrala positioner:

– I ledningen för ASEA under de 46 år då elektriciteten helt förvandlade vår vardag.
– Tongivande i näringslivets stora organisationer när kollektivavtalen och 8-timmarsdagen infördes och vid undertecknandet av Saltsjöbadsavtalet 1938. På många sätt framstår hans breda gärning som en delförklaring till den lyckosamma ”Den svenska modellen”
– Idrottsledare på internationell nivå – karriären kröntes med posten som internationella olympiska kommitténs ordförande vid spelen i London och Helsingfors efter kriget.

Sigfrid Edström köpte sin första kamera redan 1895, under studieåren i USA. En kamera tog han sedan alltid med på resor, i arbetet och i privatlivet. Med hjälp av Edströms dagböcker, memoarer och brev gestaltar skådespelaren Percy Brandt en tillbakablickande 90-åring. Han har ännu har så svårt att dra sig tillbaka. I dagboken antecknar Sigfrid Edström sent i livet:En ny månad träder till. Jag hoppas alltjämt på fortsatt vår. Vi har tre helgdagar i följd. – Och jag som längtar efter arbete!
Speltid: 62 minuter Media: DVD
Språk: Svenska Produktionsår: 1989
Pris: 149 kr (inkl. moms) Köp